φυσικοθεραπεία και οσφυαλγία.

June 12, 2019 by tesfae0
10b-1200x561.jpg

Η οσφυαλγία αποτελεί ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Η συχνότητα εμφάνισής της μεγαλώνει ως αποτέλεσμα ενός παγκόσμιου πληθυσμού που γερνάει και επεκτείνεται. Τα χρόνια ζωής με την ανικανότητα λόγω της οσφυαλγίας, έχουν αυξηθεί παραπάνω από το 50% από το 1990, ειδικότερα στις χώρες με χαμηλό και μέσο εισόδημα. Γενικότερα έχει συσχετιστεί με το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τα καθιστικά επαγγέλματα και με τη χαμηλή κοινωνικοοικονομική θέση.

Οι Κατευθυντήριες Γραμμές για την οσφυαλγία συστήνουν στους ασθενείς να παραμείνουν ενεργοί και να ασκούνται για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας αγνώστου αιτιολογίας.

Ακόμα συστήνεται η πρώιμη μη-φαρμακολογική θεραπεία. Αυτή συμπεριλαμβάνει εκπαίδευση του ασθενή και αυτοδιαχείριση, και τη σύσταση φυσιολογικών δραστηριοτήτων και άσκησης, με την προσθήκη προγραμμάτων ψυχολογικής υποστήριξης σε αυτούς που τα συμπτώματά τους επιμένουν.

Οι ασθενείς με οσφυαλγία μπορούν να ταξινομηθούν από τον φυσικοθεραπευτή μέσω κλινικής αξιολόγησης. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη λήψη ιστορικού, τη φυσική εξέταση και τα νευρολογικά τεστ για την αναγνώριση τυχόν ριζιτικών συμπτωμάτων.

Σκοπός της φυσικοθεραπευτικής αντιμετώπισης  είναι να βελτιώσει τη λειτουργική ικανότητα και να αποτρέψει την επιδείνωση της ανικανότητας. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να δείχνουν ότι κάποιος τύπος άσκησης είναι καλύτερος ή καταλληλότερος από κάποιον άλλο. Οι Κατευθυντήριες Γραμμές της Δανίας, της Αμερικής και της Αγγλίας συστήνουν τη χρήση άσκησης μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες μη-φαρμακολογικές θεραπείες.

Αυτές συμπεριλαμβάνουν τη μάλαξη, την αρθρική κινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης, τη γιόγκα και το tai-chi. Στη χρόνια οσφυαλγία, η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση της άσκησης παραμένει στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης και θα πρέπει να χρησιμοποιείται ευρέως.

 

Βιβλιογραφία

  • Shipton EA. Physical Therapy Approaches in the Treatment of Low Back Pain. Pain Ther.2018.
  • Clark S, Horton R. Low back pain: a major global challenge. Lancet. 2018;391(10137):2302.
  • Hartvigsen J, Hancock MJ, Kongsted A, Louw Q, Ferreira ML, Genevay S, Hoy D, Karppinen J, Pransky G, Sieper J, Smeets RJ, Underwood M. Lancet low back pain series working group. What low back pain is and why we need to pay attention. Lancet. 2018;391(10137):2356–67.
  • Jorgensen JE, Afzali T, Riis A. Effect of differentiating exercise guidance based on a patient’s level of low back pain in primary care: a mixed-methods systematic review protocol. BMJ Open.2018;8(1):e019742.
  • Almeida M, Saragiotto B, Richards B, Maher CG. Primary care management of non-specific low back pain: key messages from recent clinical guidelines. Med J Aust. 2018;208(6):272–5.
  • Kamper SJ, Yamato TP, Williams CM. The prevalence, risk factors, prognosis and treatment for back pain in children and adolescents: an overview of systematic reviews. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2016;30(6):1021–36.

we.physio.gr/ all rights reserved ///// powered by Grevia ///// photos by Alina Lefa