σύνδρομο θωρακικής εξόδου

March 28, 2023 by tesfae
0045-1200x800.jpg

 

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων το οποίο προκαλείται από τη πίεση αγγείων και νεύρων στη περιοχή του άνω θωρακικού στομίου.

 

Ποια η αιτιολογία του συνδρόμου θωρακικής εξόδου?

Ανάλογα με τα αίτια πρόκλησης και τα συμπτώματα το σύνδρομο διαχωρίζεται στις εξής κατηγορίες:

  • Σύνδρομο πλευροκλειδικού χώρου: πίεση του νευροαγγειακού πλέγματος μεταξύ κλείδας και πρώτης πλευράς.
  • Σύνδρομο υπεράριθμης πλευράς: πίεση του βραχιόνιου πλέγματος και της υποκλείδιου αρτηρίας στο σκαληνό τρίγωνο
  • Σύνδρομο υπεραπαγωγής: άσκηση πίεσης του νευροαγγειακού πλέγματος κάτω από τον ελάσσονα θωρακικό μυ και την κορακοειδή απόφυση όταν εκτελείται απαγωγή ώμου (κυρίως στις 90-125 μοίρες).
  • Σύνδρομο σκαληνού μυός: πίεση της υποκλείδιου αρτηρίας και του βραχιόνιου πλέγματος κατά την έξοδό τους από τον πρόσθιο και μέσο σκαληνό μυ.

 

Ποια τα συμπτώματα του συνδρόμου θωρακικής εξόδου?

Η συμπτωματολογία ποικίλει με κύριο χαρακτηριστικό την αίσθηση μουδιάσματος στα άνω άκρα τα οποία μπορεί να επεκτείνονται από ύψος της κλείδας μέχρι και τα δάχτυλα, ανάλογα το ύψος συμπίεσης του βραχιόνιου πλέγματος (ωλένιο, μέσο, κερκιδικό νεύρο). Η αίσθηση μουδιάσματος συνοδεύεται επίσης από αδυναμία, η οποία αυξάνεται σε κινήσεις του ώμου πάνω από τις 90 μοίρες, όταν ασκηθεί πίεση από την άκρα χείρα, κατά την άρση βάρους, την υπέρμετρη κάμψη ή έκταση του θώρακα.

 

Ποια η αντιμετώπιση του συνδρόμου θωρακικής εξόδου?

Η θεραπεία είναι χρόνια και η αντιμετώπιση συντηρητική. Συνιστάται φυσικοθεραπεία με τεχνικές manual therapy για αποσυμπίεση των νεύρων και των αγγείων, κινησιοθεραπεία για ενδυνάμωση της αυχενοθωρακικής περιοχής καθώς και της άρθρωσης του ώμου και επανεκπαίδευση

 

Περιστασιακά απαιτείται εξαίρεση της πρώτης πλευράς.

we.physio.gr/ all rights reserved ///// powered by Grevia ///// photos by Alina Lefa